HADISI

"Najbolji ti je prijatelj onaj ko te necem nauci" -SAHIHUL BUHARI

25.07.2012.

Dova

Allahu moj, pomozi me u ovom danu u postu i ibadetu, i udalji me od poniženja i grijeha, i opskrbi me u njemu neprestanim spominjanjem Tvojim, tako Ti Tvoje pomoći o Uputitelju zalutalih.

Allahu moj, ne ponizi me u njemu griješenjem prema Tebi, i ne udari me bičem osvete, udalji povode srdžbe Tvoje, tako Ti dobrote o Ti koji si krajnja želja onih koji žele.

Allahu moj, učini me u ovom danu od onih koji oprost traže, i učini me od dobrih i poslušnih robova Svojih, i učini me od Tvojih evlija bliskih tako Ti Tvoje blagosti o Najmilostiviji od milostivih.

Allahu moj, ojačaj me u ovome danu u izvršenju Tvojih naredbi i opskrbi me slašću Tvojeg spominjanja i uspjehom zahvale na Tvoja davanja tako Ti plemenitosti Tvoje i tako Ti Tvojeg čuvanja, čuvaj me u njemu o Ti koji najbolje vidiš od nadgledača.

Allahu moj, opskrbi me u ovome danu razumom i budnošću, a udalji me od gluposti i ispraznosti, i učini mi udjela u svim dobrima koja spustaš na robove Svoje, tako Ti Tvoje velikodušnosti, o najdarežljiviji od darežljivih.

Allahu moj, učini me ovog dana bliskim zadovoljstvu Tvome, udalji me u njemu od srdžbe i osvete Svoje, pomozi me u učenju ajeta Tvojih, tako Ti milosti o Najmilostiviji od milostivih.

Allahu moj, omili mi u ovome danu dobročinstvo, a udalji me od grijeha i nepravde, i zabrani spram mene Svoju srdžbu i vatru uz pomoć Tvoju, o Pomagaču tražiteljima pomoći.

Allahu moj, učini me u ovom danu od onih koji se uzdaju u Tebe, i od pobjednika kod Tebe, i od Tebi bliskih, tako Ti Tvoje dobrote.

Allahu moj, učini mi udio u Tvojoj opsežnoj milosti, i uputi me u ovom danu Svojim dokazima jasnim, i održi me na putu na kojem je Tvoje zadovoljstvo, tako Ti Tvoje naklonosti o željo onih koji čeznu.

Allahu moj, pomozi me u ovom danu u samilosti prema siročadima, i na dijeljenje hrane sirotima, i na nazivanje selama Tvojim robovima, i na druženje sa plemenitim, o utočištu onih koji ga žele.

Allahu moj, očisti me u ovom danu od grijeha i nedostataka, a srce mi oplemeni istinskom Bogobojaznošću, o Ti Koji prelaziš preko propusta griješničkih.

Allahu moj, učini me uspješnim u vršenju dobrovoljnih poslova, i počasti me ispunjenjem mojih traženja, i učini me danas od Tebi bliskih, o Ti kojeg navaljivanje upornih ne čini zaokupljenim.

Allahu moj, učini mi ovoga dana trud hvale vrijednim, grijehe oproštenim, djela prihvaćenim, nedostatke pokrivenim, o Ti koji najbolje čuješ od onih koji čuju.

Allahu moj, opskrbi me vrijednošću Noći Kadra, i preobrati moje teškoće u lahkoće, primi moje pokajanje i oprosti mi grijehe, o Milostivi prema robovima dobrim.

Allahu moj, učini me ovoga dana ljubiteljem prijatelja a dušmaninom neprijatelja Tvojih, i učini me sljedbenikom staze Dočetku poslanika Tvojih, o Čuvaru poslaničkih srca.

Allahu moj, tražim u ovom danu ono što će Te zadovoljiti, a utječem Ti se od onoga što ću se ogriješiti, i podari mi uspjeh da Ti se pokoravam, i da ne budem jogunast, o Udjelitelju onima koji traže. Amin

25.07.2012.

Prelijepa dova

Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao je Fatimi r.a. : "O Fatima šta te spriječava da poslušaš moj savjet da (ujutro kad osvaneš i naveče kad omrkneš proučiš: Ja hajju ja kajjum,bi rahmetike estegisu,la tekilni ila nefsi tarfete ajnin ve aslih li še ni kullehu."

"O Živi.O Ti Koji sve održavaš,u Tvojoj milosti pomoć tražim!Nijednog trenutka ne prepuštaj me meni i popravi moje ukupno stanje."

(vjerodostojan hadis u predaji Enesa,ispunjava uslove Buharija i Muslima)*

19.07.2012.

DOSAO NAM NAJLJEPSI GOST

bismillah.. new ramadan begain..

some guidelines for this ramadan:

Loving the work you do while it earns you halal rizq is a big blessing. Alhumdulilah. But what did Prophet Isa said (peace be upon him) : In generosity, give freely like the flowing rivers.

The hereafter is what we're really here after, don't let shatan get the last laugh.

"All the Prophets of Allah were sent for social change (justice)" - Ibn Tayyimah (R)

"If character was a mountain, the Prophet Muhammad (S) would be at the top"

Allah's mercy prevails over his wrath, so keep your head up and eyes open, follow the straight path.

Don't let shatan sway you away from the deen if you committed wrongs, follow the prophetic advice, sincerely repent and move on.


"You say that you are just a body, but inside of you is something greater than the universe." - Imam Shafi (R)

“Allah (Alone) is Sufficient for us, and He is the Best Disposer of affairs (for us).”

May this RAMADAN brings u all d best so u feel fresh like the johnson and johnson baby..

love you.. yours sincerly
sister in faith

04.07.2012.

Lejletu-l-berat

Kod muslimana postoje 4 mubarek noći, koje su prema islamskom učenju vrednije u odnosu na druge noći, jer su utemeljeni na obredima islama i sudbonosnim dogadjajima za opstanak muslimana u vremenu i prostoru.
Lejletu-l-regaib, Lejletu-l-miradž, Lejletu-l-berat i Lejletu-l-kadr su 4 noći koje muslimani obilježavaju svake godine.

Nakon obilježavanja Lejletu-l-regaiba (Noć želja) i Lejletu-l-miradža (Noć uzdignuća), večeras (srijeda) dolaskom akšama stiže i Lejletu-l-berat (Noć oprosta).

Noć u kojoj se Uzvišeni Allah, dž.š., spušta na najbliže zemaljsko nebo i prašta grijehe onima koji traže oprosta. Ta noć je Lejletu-l-berat.
Hazreti Alija prenosi od Vjerovjesnika, a.s., da je rekao: “Kada nastupi petnaesta noć mjeseca ša'bana provedite je u ibadetu, a naredni dan postite. Uistinu, Allah u njoj silazi sa zalaskom sunca na najbliže zemaljsko nebo i pita: ‘Traži li neko oprosta, pa da mu oprostim, Traži li neko opskrbu, pa da ga opskrbim, ima li neko u belaju ili bolesti, pa da mu to otklonim, ima li neko (…) sve do pojave zore.” (Ibn Madze)

 —–

Bože Milostivi, ako mi zaboravimo Tebe, nemoj Ti zaboraviti nas, ako pogriješimo, podari nam snagu Ademovog, a.s., pokajanja, ako nas zamrači krivovjerje, osvijetli nas Ibrahimovim, a.s. pravovjerjem, ako nas zadesi nesreća, pouči nas Nuhovoj, a.s., lađi, ako nas uhvati strah od silnika osposobi nas Musaovom, a.s., hrabrošću, ako nam se ponudi mržnja spasi nas Isaovom, a.s., ljubavi, ako budemo protjerani iz domova naših, osnaži nas Muhammedovom, a.s. željom za povratkom.
Amin!

HADISI
<< 07/2012 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Pretraga

Hadisi

O, robe Moj,kad god mi dođeš, bilo noću bilo danju, primit ću te.Približiš li se za pedalj, Ja ću tebi za lakat, a ako za lakat, Ja ću tebi za hvat. Kreneš li Mi hodajući, Ja ću tebi trčeći. Kada bi Me sreo sa grijesima kolika zemlja, ne pripisujući Mi druga, doći ću ti sa oprostom kolika je zemlja. Kada bi ti grijesi dospjeli do nebesa, a zatražiš oprost, oprostit ću ti, pa ko je plemenitiji, darežljiviji od Mene,.

Ko Mi krene u susret, Ja mu stižem iz daleka, a ko od Mene okrene leđa, dozivam ga iz blizine. Ko napusti zlo radi Mene, dobit će višak i više od toga. Ko želi Moje zadovoljstvo, Ja ću željeti ono što on hoće. Ko se oslanja na Moju moć i snagu, željezo će mu postati mehko.

Sjetim se onih koji me spominju, zahvalnima povećavam, pokorni su počašćeni, a griješnicima prema Meni ne dozvoljavam da gube nadu u Moju milost,.Ako Mi se pokaju, pa Ja sam njihov voljeni, a ako se ne pokaju, njihov sam liječnik.

Da neko od vas bude proboden u glavu željeznom šipkom bolje mu je nego da dotakne ženu koja mu nije dozvoljena.

Kada neko od vas kihne, neka kaže ELHAMDULILLAHI (hvala Allahu), a neka mu njegov brat ili prijatelj odgovori riječima: JERHAMUKELLAHU (Allah ti se smilovao), a kada mu odgovori riječima Jerhamukellahu, on (onaj koji je kihnuo) neka kaže: JEHDIKUMULLAHU VE JUSLIHU BALEKUM (Allah vas uputio i popravio vaše stanje)

Stavljam Svoje robove na iskušenja kako bih ih očistio od negativnosti. Ko Mi dadne prednost nad svim, datu ću mu prednost nad svim. Kod Mene se dobro djelo nagrađuje deseterostruko, i do sedamsto puta više od toga, a loše kao jedno, ako se za njega pokaje, oprostit ću mu.Na vaši neznatnim dobrim djelima sam zahvalan, a vaša mnogobrojna skliznuća i griješenja opraštam,. Moja milost nadilazi Moju srđbu, blagost zamjerku, oprost kaznu.Milostiviji sam prema robovima od majke prema djetetu.

O čovjeće, zar ću te stvoriti, a da ti ne osiguram potrebno, zar ću te uvesti u kućum a da te ne počastim.

Ne brini se za ono što ti je osigurano.


O,čovjeće, grijeh koji prouzrokuje poniznost prema Meni, draži Mi je od pokornosti koja će te učiniti uobraženim, i oholim. Draži Mi je jecaj griješnika, dok Me doziva da mu oprostim, od slavljanja umišljenog. (hadisi - kudsijj)


Poslanik, s.a.v.s., kaže: ''Ja jamčim kuću u podnožju Dženneta onome ko ostavi raspravu pa makar bio u pravu, i kuću u sredini Dženeta onome ko ostavi laž pa makar se šalio, i kuću u najvišem dijelu Dženneta onome ko usavrši svoj ahlak (moral).'' (Ebu Davud)

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
861637

Powered by Blogger.ba