HADISI

"Najbolji ti je prijatelj onaj ko te necem nauci" -SAHIHUL BUHARI

09.12.2012.

Kad vjernik prenagli u vjeri..

Ahmed u svome Musnedu bilježi hadis Enesa, radijallahu anhu, da je Božiji Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, rekao: "Vjernik će biti dobro sve dok ne prenagli." "Kako može prenagliti, Božiji Poslaniče?", upitaše ashabi ,"Prenaglit će ako kaže: 'Činio sam dovu i molio se, ali mi nije uslišana." (Ahmed: Musned br.12596 , 12786. U senedu ovog hadisa se nalaza Ebu Hilal er-Rasibi koji je pouzdan, mada je ulema podvojena po tom pitanju. Ostali prenosioci Ahmedovog i Ebu Ja'linog rivajeta su zastupljeni u Sahihu. Isto tako slične predaje postoje u dva Sahiha.)

09.12.2012.

Poema imama Šafije dok je ležao na samrtničkoj postelji...

Tebi, Gospodaru moj, upućujem svoje želje, iako sam ja, o Posjedniče dobrote i velikodušnosti, zločinac, razbojnik. Kada se moje srce stegnulo a moji putevi postali uski, položio sam svoju nadu u Tvoje pomilovanje i oprost, kao izlaz i spas. Moji grijesi su mi izgledali jako velikim, ali kada sam ih uporedio sa Tvojim oprostom, vidio sam da je Tvoj oprost mnogo veći. Ti si jedini koji može oprostiti grijehe, i daruješ svoj oprost i praštaš iz Svoje dobrote i darežljivosti. Da nije Tebe, rob nikada ne bi mogao savladati Iblisa, a i kako bi, kad je on zaveo Tvog prijatelja Adema. Kada bih samo znao! Da li ću ući u Džennet, kako bi se radovao, ili u Vatru, kako bi žalio? Kako je Allah moćan! Za onoga obuzetim grcanjem, gotovo da krv poteče iz njegovih očiju zbog izliva emocija (grcanja). On stoji kada se noć obavije tamom, stoji protiv sebe u ekstremnom strahu, griješan. Rječit kada spominje Svog Gospodara, a u spominjanju drugih mimo Njega, nijem je. Sjeća se minulih dana svoje mladosti, i šta je tu bilo svega od neznanja, bio je zločinac. I tako cijeli dan, drug žalosti je postao, brat nesanice i tajnih razgovora kada se noć spusti. On govori: “Moj Voljeni, Ti si onaj kome težim i želim, Ti si dovoljan onima koji čeznu i koristiš onima koji imaju nade. Zar nisi Ti Onaj koji me opskrbio i uputio, i nisi prestao biti darežljiv prema meni i pun naklonosti. Možda će Dobročinitelj oprostiti moje pogreške, i pokriti moja nedjela i ono što je prošlo. Moji grijesi su mi izgledali veoma velikim, pa sam se s poniznošću okrenuo tebi, da nije mog zadovoljstva Tobom, ja ne bih, o Gospodaru moj, vidio ikakvog zadovoljstva. Pa ako mi oprostiš, oprostio bi griješniku, neposlušnom, nasilniku, koji i dalje griješi. A ako me odlučiš kazniti, neću padati u očaj, pa i ako uvedu moju dušu u Džehennem, zbog grijeha. Jer moji zločini su veliki, prošli i sadašnji, Ali tvoj oprost stiže do Tvog roba, uzvišeniji i veći. Allahovo dobročinstvo me okružuje sa svih strana, i svjetlo od Najmilostivijeg se raširilo po nebu. I u srcu je sjaj voljenog kada se ujedine, i kada se radosne vijesti približe, postane grozničavo. Radost me obuzme, samo radi Allaha, nadgleda me nad tamom kabura, jasno i bistro. Čuvam moju ljubav, kako je strasti ne bi zaprljale, i održavam ugovor ljubavi, kako ne bi bila oskvrnuta. U mojoj budnosti je čežnja, a u mom drijemežu sudbina, i to slijedi moje korake u zanosu. Ko god se drži Allaha, zaštićen je od ljudi, i ko god u Njega polaže nadu, neće nikad zažaliti.

HADISI
<< 12/2012 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Pretraga

Hadisi

O, robe Moj,kad god mi dođeš, bilo noću bilo danju, primit ću te.Približiš li se za pedalj, Ja ću tebi za lakat, a ako za lakat, Ja ću tebi za hvat. Kreneš li Mi hodajući, Ja ću tebi trčeći. Kada bi Me sreo sa grijesima kolika zemlja, ne pripisujući Mi druga, doći ću ti sa oprostom kolika je zemlja. Kada bi ti grijesi dospjeli do nebesa, a zatražiš oprost, oprostit ću ti, pa ko je plemenitiji, darežljiviji od Mene,.

Ko Mi krene u susret, Ja mu stižem iz daleka, a ko od Mene okrene leđa, dozivam ga iz blizine. Ko napusti zlo radi Mene, dobit će višak i više od toga. Ko želi Moje zadovoljstvo, Ja ću željeti ono što on hoće. Ko se oslanja na Moju moć i snagu, željezo će mu postati mehko.

Sjetim se onih koji me spominju, zahvalnima povećavam, pokorni su počašćeni, a griješnicima prema Meni ne dozvoljavam da gube nadu u Moju milost,.Ako Mi se pokaju, pa Ja sam njihov voljeni, a ako se ne pokaju, njihov sam liječnik.

Da neko od vas bude proboden u glavu željeznom šipkom bolje mu je nego da dotakne ženu koja mu nije dozvoljena.

Kada neko od vas kihne, neka kaže ELHAMDULILLAHI (hvala Allahu), a neka mu njegov brat ili prijatelj odgovori riječima: JERHAMUKELLAHU (Allah ti se smilovao), a kada mu odgovori riječima Jerhamukellahu, on (onaj koji je kihnuo) neka kaže: JEHDIKUMULLAHU VE JUSLIHU BALEKUM (Allah vas uputio i popravio vaše stanje)

Stavljam Svoje robove na iskušenja kako bih ih očistio od negativnosti. Ko Mi dadne prednost nad svim, datu ću mu prednost nad svim. Kod Mene se dobro djelo nagrađuje deseterostruko, i do sedamsto puta više od toga, a loše kao jedno, ako se za njega pokaje, oprostit ću mu.Na vaši neznatnim dobrim djelima sam zahvalan, a vaša mnogobrojna skliznuća i griješenja opraštam,. Moja milost nadilazi Moju srđbu, blagost zamjerku, oprost kaznu.Milostiviji sam prema robovima od majke prema djetetu.

O čovjeće, zar ću te stvoriti, a da ti ne osiguram potrebno, zar ću te uvesti u kućum a da te ne počastim.

Ne brini se za ono što ti je osigurano.


O,čovjeće, grijeh koji prouzrokuje poniznost prema Meni, draži Mi je od pokornosti koja će te učiniti uobraženim, i oholim. Draži Mi je jecaj griješnika, dok Me doziva da mu oprostim, od slavljanja umišljenog. (hadisi - kudsijj)


Poslanik, s.a.v.s., kaže: ''Ja jamčim kuću u podnožju Dženneta onome ko ostavi raspravu pa makar bio u pravu, i kuću u sredini Dženeta onome ko ostavi laž pa makar se šalio, i kuću u najvišem dijelu Dženneta onome ko usavrši svoj ahlak (moral).'' (Ebu Davud)

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
861638

Powered by Blogger.ba