HADISI

"Najbolji ti je prijatelj onaj ko te necem nauci" -SAHIHUL BUHARI

19.02.2014.

Sedmica 13-17.02 proucena hatma

1. Aida Avdagić - proučeno
2. Lucky Melly
3. Fatima Mašinović
4. Azra Hrnčić
5. Sabina S. Sarajkić
6. Azra Sivčević
7. Nermana Sulejmanagić
8. Merjem Nur
9. zamjena- Admira Delić
10. Denira Imamovic- proučeno
11. Ajla Kubat
12. Aida Uzunović
13. Vildana Žigonja
14. Nejra Nejra
15. Admira Delić- proučeno
16. Lejla Nikšić- proučeno
17. Alma Mešić
18. Apollonia Vitelli
19. Lejla Hadžiselimović
20. Fatima Šahinović
21. Fatima Abazović
22. Esma Agić
23. Amina Odžak
24. Gdjica Nermina +
25. Vehida Suljić
26. Amina Karamustafić
27. Dženana Hadžimešić
28. Adela Toković
29. Isma Česa- proučeno
30. Zulejha Ismihan

HADISI
<< 02/2014 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
232425262728

Pretraga

Hadisi

O, robe Moj,kad god mi dođeš, bilo noću bilo danju, primit ću te.Približiš li se za pedalj, Ja ću tebi za lakat, a ako za lakat, Ja ću tebi za hvat. Kreneš li Mi hodajući, Ja ću tebi trčeći. Kada bi Me sreo sa grijesima kolika zemlja, ne pripisujući Mi druga, doći ću ti sa oprostom kolika je zemlja. Kada bi ti grijesi dospjeli do nebesa, a zatražiš oprost, oprostit ću ti, pa ko je plemenitiji, darežljiviji od Mene,.

Ko Mi krene u susret, Ja mu stižem iz daleka, a ko od Mene okrene leđa, dozivam ga iz blizine. Ko napusti zlo radi Mene, dobit će višak i više od toga. Ko želi Moje zadovoljstvo, Ja ću željeti ono što on hoće. Ko se oslanja na Moju moć i snagu, željezo će mu postati mehko.

Sjetim se onih koji me spominju, zahvalnima povećavam, pokorni su počašćeni, a griješnicima prema Meni ne dozvoljavam da gube nadu u Moju milost,.Ako Mi se pokaju, pa Ja sam njihov voljeni, a ako se ne pokaju, njihov sam liječnik.

Da neko od vas bude proboden u glavu željeznom šipkom bolje mu je nego da dotakne ženu koja mu nije dozvoljena.

Kada neko od vas kihne, neka kaže ELHAMDULILLAHI (hvala Allahu), a neka mu njegov brat ili prijatelj odgovori riječima: JERHAMUKELLAHU (Allah ti se smilovao), a kada mu odgovori riječima Jerhamukellahu, on (onaj koji je kihnuo) neka kaže: JEHDIKUMULLAHU VE JUSLIHU BALEKUM (Allah vas uputio i popravio vaše stanje)

Stavljam Svoje robove na iskušenja kako bih ih očistio od negativnosti. Ko Mi dadne prednost nad svim, datu ću mu prednost nad svim. Kod Mene se dobro djelo nagrađuje deseterostruko, i do sedamsto puta više od toga, a loše kao jedno, ako se za njega pokaje, oprostit ću mu.Na vaši neznatnim dobrim djelima sam zahvalan, a vaša mnogobrojna skliznuća i griješenja opraštam,. Moja milost nadilazi Moju srđbu, blagost zamjerku, oprost kaznu.Milostiviji sam prema robovima od majke prema djetetu.

O čovjeće, zar ću te stvoriti, a da ti ne osiguram potrebno, zar ću te uvesti u kućum a da te ne počastim.

Ne brini se za ono što ti je osigurano.


O,čovjeće, grijeh koji prouzrokuje poniznost prema Meni, draži Mi je od pokornosti koja će te učiniti uobraženim, i oholim. Draži Mi je jecaj griješnika, dok Me doziva da mu oprostim, od slavljanja umišljenog. (hadisi - kudsijj)


Poslanik, s.a.v.s., kaže: ''Ja jamčim kuću u podnožju Dženneta onome ko ostavi raspravu pa makar bio u pravu, i kuću u sredini Dženeta onome ko ostavi laž pa makar se šalio, i kuću u najvišem dijelu Dženneta onome ko usavrši svoj ahlak (moral).'' (Ebu Davud)

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
858155

Powered by Blogger.ba