Vjecna ljubav II dio

Ebu Bekr es-Siddik r.a. rekao je:"Ko bude okusio istinsku ljubav prema Allahu dz.s., On ce ga odvratiti od trke za dunjalukom i bit ce dusom otudjen od svih ljudi koji nemaju takvu ljubav."

A Jahja bin bin Muaz veli:
"Praska Ljubavi draza mi je od sedamdeset godina ibadeta."

Ova ljubav direktno dolazi od Uzvisenog Allaha, Koji , obracajuci Musau a.s. kaze:"Ja sam ucinio da te svako voli(Ja sam ti poklonio svoju ljubav) i ucinio da rastes pod okom Mojim(Taha,39)

Vise je uzroka zbog koji vjernik biva pocascen ovom ljubavlju"

-ucenje Kur'ana i duboko promisaljnje o njegovom znacenju

-priblizavanje Allahu obaveznim duznostima fazovima i dobrovoljnim ibadetima

-spominjanje Allaha u svakom momentu

–posmatranje i svjedocenje prefinjene Allahove dobrote prema robovima

-izbjegavanje svega sto udaljava od ALlaha

-druzenje sa onim koji iskreno vole Allaha,Poslanika i sve mu'mine (vjernike)

10 komentara

  1. Selam

    Hadis:
    Ibn Mes'ud, r.a. prenosi da je Allahov Poslanik, a.s. rekao: “Ja znam covjeka koji ce zadnji izaci iz dzehennema i zadnji uci u dzennet. Iz vatre ce izaci puzuci i Allah ce mu reci: – Idi i udji u dzennet.
    Kada ode pricinice mu se da je pun, vratice se i reci: – Gospodaru, dzennet se ispunio! Allah ce mu opet reci: – Idi i udji u dzennet. Kada ode pricinice mu se da je pun, vratice se i reci: – Gospodaru, dzennet se ispunio! – Idi i udji u dzennet – Allah ce mu ponovo reci. – U njemu ces imati deset puta koliko ovaj svijet. – Zar mi se rugas i ismijavas, a Ti si Vladar?
    Prenosilac hadisa dalje kazuje: Allahov Poslanik, a.s. se nasmija i ukazase mu se bijeli zubi, pa rece: – To je covjek najnizeg stepena u dzennetu!”

    (Muttefekun alejhi)

    U Kur'an-u se navodi da ce oni koji dospiju u dzehennem vjecno tamo boraviti, ali se dodaje ako Allah tako bude htio na nekim mjestima… Da li ovaj hadis znaci da ce svi na kraju, bez obzira na svoj grijeh, uci u dzennet? Pozdrav

  2. EsSelamu alejkum!

    mashaAllah! Ljubav koju vjernik osjeti bez ikakvih dunjaluckih interesa je najljepsa ljubav koja se moze osjetiti, a to mogu osjetiti samo oni,kojima On swt podari tu blagodat. Allahu ekber.
    Allah swt te nagradio brate-amin.
    EsSelamu alejkum!

  3. esselamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhuu,svima koji su me docekali sa ovim prekrasnim komentarima.

    prije svega imam potrebu da odgovorim na pitanje koje je postavio Gost_8774.
    Dakle, ni najveca ulema se danas ne bi upustila u raspravu o ovakvim pitanjima,dakle o stanju na ahiretu, jer to najbolje dragi Allah zna. Covjek se treba pozabaviti ovodunjaluckim zadacama, dakle svrsi da tezi i opravda nastojanje da se priblizi Dzennetu. Jedino sigurno jeste, da ce stanje na onom svijetu biti slicno ovome. Tj.da kao sto na ovom svijetu postoje zatvor u kome se odsluzi kazna, pa nakon toga covjek biva pusten na slobodu vrlo vjerovatno,nesto slicno tome,ceka grijesne duse, da bi se tek cisti mogli pojaviti pred Uzvisenoga i Lijepog nam, Stvoritelja.On je taj koji prasta kome On hoce.Molim Ga da nam oprosti i da nas ocisti jos dok smo na ovom dunjaluku i da preselimo samo kao istinski vjernici.

    Pouzdano je jedino da ce u dzehennemu vjecno biti oni koji prije smrti ne priznaju postojanje Allaha dz.s.,dakle ateisti,ili poricatelji vjere. Allah okrece ljudska srca, pa je moguce da ako su bili izuzetno dobri i blagi na ovom svijetu, pred sami kraj zivota spoznaju ljepotu vjere,u zadnjim minutama svoga zivota,desavalo se,.. jer Allah dz.s. voli dobre ljude. Definitivno za svako dobro koje ucine na ovome svijetu ateisti, imaju nagradu kompenzovanu u necem drugome, isto na ovom svijetu.To je krug dobra, koji nekad mozemo osjetiti. Kada damo sedaku, sto posto ce nam se nas gest darezljivosti, ako ne i uvecan, vratiti sa neke druge strane. Ali za ateiste nagrade na onome svijetu, dakle oprosta …nema.
    Nadam se da sam barem malo razkristalisala neke stvari.Ako imas jos pitanja, postavi.

Komentariši